(lukuaika noin 3-4 min) Kartika Purnima (Täysikuu) ja Osittainen Kuunpimennys tapahtuvat 19.11.2021 klo 10.58 Suomen aikaa noin 3 astetta (3.04) Härässä Krittika -naksatrassa.

Täysikuuta tai nousevaa kuuta, joka on sanskritiksi Shukla Paksha, pidetään Purnima Kartika -kuukautena hyvin suotuisana. 

Täysikuussa Kuu ja Aurinko ovat sijoittuneina vastapäätä: Kuu Härän merkissä noin 3 asteessa ja Aurinko vastaavasti Skorpionin merkissä. Kuu, joka edustaa mieltämme ja tunteitamme, on korottunut eli ns. exalted Härän merkissä. 3 astetta Härässä on itseasiassa Kuun ”täydellisin” korottuneisuuspaikka eli hyvin vahva sijainti. Kannattaa tarkistaa omalta syntymäkartalta, sijaitseeko sinulla tässä asteessa (1-2 asteen sisällä) planeettoja Härän tai Skorpionin merkissä.

Härkä edustaa maadoittuneisuutta, tasapainoisuutta, järkähtäneisyyttä, materiaalista vaurautta ja kaikkia aistinautintoja, joten Kuu – mielemme – kokee olevansa turvassa ja vakaa  tässä sijainnissa. Tätä voi ajatella myös materiaalisen vaurauden kautta seuraavan esimerkin myötä. 

Jos ihminen elää materiaalisessa köyhyydessä ja sellaisessa maassa, joissa raha on yleinen maksuväline, ihminen tai tässä tapauksessa ihmisen mieli huolestuu ja hän joutuu pakostakin laittamaan ponnistelujaan ja ajatuksiaan aivan liiaksi rahan ympärille vain selviytyäkseen normaaleista arjen asioista. Vähemmän mahdollisuuksia jää toteuttaa itseään korkeammasta itsestä käsin. Toisaalta, jos rahaa on liikaa, mieli kehittää erilaisia huolia helposti saman asian ympärille. Avaintekijä Kuussa Härän merkissä on tasapainoinen tila suhteessa vaurauteen ja runsauteen. Mikä on hyvä ja riittävä talouden tila tai eri aistinautintojen määrä?

Täysikuun aikaan Kuu sijaitsee Krittika nimisessä naksatrassa eli tähtikonstellaatiossa ja Aurinko Vishakha naksatrassa. Näiden molempien naksatrojen hallitseva jumaluus on Agni (Agni ja Indragni) – tulenjumala. Vaikka täysikuu on suotuisa, se on hyvin intensiivinen, sillä tuli on puhdistava elementti.

Täysikuun intensiteettiä lisää osittainen Kuunpimennys, jossa yhtymässä Kuun kanssa on Rahu. Karmisen akselin toinen pää, Ketu, on yhtymässä Auringon kanssa. Pimennyksissä ovat aina mukana Rahu ja Ketu yhtymässä Kuun ja Auringon kanssa. Näin sitten täysiKuu ja Rahu Krittika naksatrassa puskee meitä pois mukavuusalueeltamme ja joudumme kohtaamaan mitä todennäköisimmin oman totuutemme ja kääntäen joitain epämiellyttäviä ”totuuksia” itsestämme ja muista. 

Kosminen tuli, Agni, puhdistaa liekeillään tietoisuuttamme ja näin auttaa meitä kasvamaan egomme rajojen ja matalampien halujemme yli. Kuun väri on valkoinen, joka kuvastaa puhtautta. Jos tunnet vetoa valkoiseen tänä ajankohtana, pue ihmeessä valkoista ja puhdistavaa yllesi voimistaaksesi pimennyksen positiivisia vaikutuksia.

Kun vielä huomioidaan yksi asia, ymmärrämme että Kuunpimennyksen ja täyden Kuun lähiaika on hyvinkin intensiivistä. Kuunpimennyksen aikaan sekä Aurinko että Kuu ovat tantrisessa traditiossa tutun jumalatar Cinnamastan ns. amshassa eli osassa. Jumalatar Cinnamasta kuvataan päättömänä ja alastomana. Hän ikään kuin uhrasi itsensä katkaisemalla päänsä. Tämä kuvastaa symbolisesti irtautumista mayan harhasta ja egon vallasta. Se liitetään siten myös mokshaan eli vapautumiseen. Cinnamasta edustaa tällä tavalla heräävää kundaliinia, henkistä energiaamme, joka lähtee Muladharasta eli juurisakrasta kohti päälakemme kruunusakraa. 

Näin jumalatar Cinnamasta yhdessä intensiivisen Agnin, jumalaisen tulen energian kanssa vaatii meiltä tänä aikana joitain tiettyjä uhrauksia. Hän myös inpiroi meitä tänä aikana pitämään egomme taustalla ja astumaan jumalalliseen itseemme ja puhtaaseen kommunikaatioon muiden kanssa.

Uskotaan, että jumalat laskeutuvat vuosittain Kartika Purnimana maan päälle pyhiin jokiin. Monet ihmiset kylpevät tänä päivänä Gangesissa ja muissa pyhissä joissa päästääkseen eroon negatiivisista myrkyistä. Samalla he vastaanottavat jumalten siunauksia.

Jollet asu pyhien jokien lähellä, voit kylpeä mielessäsi niissä henkisesti. Anna henkisen tulen polttaa pois sisältä käsin kaikki myrkyt, kyseenalaiset piirteesi, kuten ahneuden, kateuden, arroganssin, ylpeyden, vääränlaiset halut ja anna niiden tilalle tulla rakkauden, myötätunnon, anteliaisuuden ja ystävällisyyden voimia.

Ole rohkea. Toivotan sinulle puhdistavaa täydenkuun ja kuunpimennyksen aikaa.

Voit kuunnella tämän myös podcastina täältä (noin 11,5 min.).

Namaste, Marjaana