Huom! Tämä on keskipitkä artikkeli. Lukuaika noin 5 minuuttia.

Eräs mies matkusteli paljon. Erään kerran hän astui paratiisiin. Itä-intialaisen näkemyksen mukaan paratiisissa on toiveita täyttäviä puita. Jos istuu puun alla ja toivoo jotakin, toive toteutuu välittömästi. Koska mies oli väsynyt, hän nukahti yhden tällaisen toiveita täyttävän puun alle. Kun hän heräsi, hän tunsi itsensä nälkäiseksi ja sanoi: Toivon, että voisin saada jostakin ruokaa. Ja välittömästi ruoka ilmestyi jostakin hänen eteensä.

Hän oli niin nälkäinen, ettei välittänyt, mistä ruoka tuli, vaan vain söi sen. Kun hän lopetti, hän katseli ympärilleen: Kunpa voisin saada jotakin juodakseni.. Ja välittömästi hänen eteensä ilmestyi arvokasta viiniä. Viini myrkytti hänen mieltänsä ja hän ryhtyi arvelemaan: Mitä on meneillään? Mitä enemmän viiniä kului, sitä epäilevämmäksi mies muuttui. Pelaavatko aaveet peliä kanssani? Ja yhtäkkiä, aave näyttäytyi hänelle. Ne olivat häijyjä henkiä, sellaisia joita mies pelkäsi. Hän alkoi vapista ja hänen mieleensä nousi ajatus: olen varma, että ne tappavat minut.

Ja niinhän siinä kävi.

Tämä vanha tarina kertoo, miten mielemme on kuin toiveita täyttävä puu. Mitä tahansa ajattelemme, ennemmin tai myöhemmin se tulee todeksi. Joskus kuilu tai viive ajatuksemme ja tapahtuman välillä on niin suuri, ettemme edes muista ajatelleemme ajatusta. Kun annamme ajatuksillemme paljon huomiota, huomaamme miten ne luovat meitä, kokemuksiamme ja elämäämme.

Kukaan ei ole meitä täällä kiduttamassa – paitsi me itse. Kun ymmärrämme sen, voimme alkaa muuttaa kokemuksiamme. Luomaan elämäämme. Tarkkaile ajatuksiasi. Näin otamme vastuun oman ilon tai kärsimyksen luomisesta elämäämme. Meditaatio harjoituttaa mielenvoimaa. Kun ymmärrämme ja hyväksymme tämän vastuun, elämämme ei voi pelkästään muuttua, vaan se muuttuu.

Dalai-lama puhui Suomen vierailunsa opetustilaisuudessa loppukesällä 2011 siitä, miten meidän on hyvä nähdä jokainen päivä eräänlaisena mielen harjoituksena. Mitä paremmin kykenemme elämään rauhassa ja mitä enemmän mielemme pysyy tyynenä ja läsnä tässä hetkessä, sitä paremmin tulemme vastaanottavaiseksi kaikesta. Tulemme tietoisiksi koko olemassaolon salaisuuksista, ja tietysti omistamme. Tämän tietoisuuden myötä elämämme muuttuu ja saa aivan uuden merkityksen.

Mitä kirkkaammat ajatukset meillä on, sitä paremmin kykenemme hengittämään universumin sydämen sykkeessä – ja olemaan synkroniassa oman elämämme tapahtumien kanssa. Mitä hiljaisemmaksi ja kiitollisemmaksi mielemme tulee, sitä jalommiksi muodostuvat pyrkimyksemme. Sitä voimallisemmin taas koko universumi voi tukea elämäämme ja työtämme. Ja sitä terveempiä olemme. Kutsun tätä positiiviseksi oravanpyöräksi. 

Mielenvoimalla on valtava merkitys parantumisessa. Mieli pystyy muodostamaan ajatuksesta tunteen ja vastaavasti tunteesta mielikuvan. Viime vuosien tutkimukset todistavat, että sairastavan ihmisen ajatukset, odotukset ja alitajunta vaikuttavat lääketieteellisen hoidon tehoon. Se on käynyt ilmi, kun on tutkittu plasebo- eli lumelääkkeiden vaikutuksia: se tehoaa usein kuten oikea lääke. Hyksin kipuklinikan ylilääkäri, professori Eija Kalso totesi (HS, joulukuu 2011), että lumevaikutus on elimistön ilmiö, jonka johdosta sairastavan positiivinen (tai negatiivinen) odotusarvo toteutuu aina jossain määrin. Lääkitys voi odotusarvon johdosta myös toimia, vaikka sairastava ihminen tietäisi syövänsä lumepillereitä!

Ihmismieli on monimutkainen koneisto. Se kasvaa ja kehittyy, jotta meidän älylliset, korkeammat kehittymisen tarpeemme tulevat tyydytetyiksi. Tietoisuuden ja ymmärryksen laajentuminen näkyvät energiasäteilynä henkikehoissamme (aurassa). Niiden laajentuminen auttaa meitä kuulemaan sisäistä viisastamme sen sijaan, että touhuaisimme vain kehomme vaatimusten ja halujen mukaan. Valvetilassa ajatuksemme ja tunteemme kietoutuvat yhteen järkeilevässä, tietoisessa mielessämme. Tietoinen mielemme on päätöksen tekijä, laivan kapteeni ja puutarhuri, joka kylvää siemeniä (ajatuksia). Tiedostamaton (alitajuinen) mielemme ei päättele, vaan toimii perämiehenä, joka noudattaa kapteenin käskyjä. Se on maaperä, jossa kasvaa juuri sellaisia kasveja, joita olemme siihen kylväneet: rikkaruohoja tai kauniita kukkia. Tiedostamaton mielemme noudattaa orjallisesti saamiaan ohjeita, olivatpa ne järkeviä ja järjettömiä.

Käytämme tietoisen mielen kautta vain noin 10 %:ia mentaalisesta kapasiteetistamme, joka meillä on mahdollisuus ottaa käyttöön! Suurin osa tuosta käyttämättömästä kapasiteetistamme on tiedostamattoman mielen alueella. Meillä on avain tuohon aarrearkkuun – meidän täytyy osata vain ottaa arkun aarteet käyttöömme!

Yli 80 % mielemme toiminnasta on tiedostamatonta. Tiedostamaton mielemme on myös valtava muistivarasto, jossa ovat kaikkien ajatusten, tunteiden, muistojen, mielikuvien, uskomusten, tottumusten, halujen ja vaistojen arkisto – hyvien ja pahojen, oikeiden ja väärien. Joku onkin kuvannut tiedostamatonta mieltämme tietokoneeksi, jolle kuitenkaan ei ole väliä, ohjelmoidaanko se ratkaisemaan talouskriisi vai sytyttämään ydinsota. Se tekee kyselemättä kaiken, mihin se on ohjelmoitu. Se vaikuttaa elintoimintoihimme; sillä on kyky luoda sairauksia kuten syöpää tai täydellisen terve keho. Se luo sen, mitä olet tiedostamattomasti ohjelmoinut sen luomaan. Voit siis uudelleen ohjelmoida tiedostamattoman mielesi käyttämällä erilaisia mielen parannus- ja hoitotekniikoita kuten esimerkiksi:

 • Myönteisiä voimalauseita (’olen täysin terve ja täynnä valoa’) ja ajatuksen muuttamista kielteisestä myönteiseksi, 
 • Hypnoosia, psykoterapiaa, taideterapiaa, unitekniikkaa,
 • Visualisointia ja affirmointi- eli vahvistustekniikkaa, jossa näet sielusi silmin, miten mielessäsi oleva ajatus on toteutunut konkreettiseksi asiaksi,
 • Kiitollisuus- ja kiitostekniikkaa (’kiitos Isä terveydestäni’) ja
 • Rukousta.

Tarkkaile sen jälkeen kaikkia tietoisen mielesi ajatuksia ja tunteita. Muista myös, että kietoutuessasi ja turhautuessasi sinua kohdanneisiin esteisiin ja vaikeuksiin, et toimi omaksi parhaaksesi. Tiedostamaton mielesi reagoi uhriajatteluun ja haluttomuuteen muuttua, mutta myös vastuunottoon ja haluun parantua, anteeksiantoon ja rakkauteen. Ruoki siis tiedostamatonta mieltäsi terveyttä, rauhaa ja tasapainoa vahvistavilla ajatuksilla; ne vahvistavat kehosi elintoimintoja. Tiedostamaton mieli on myös henkisten ja ns. paranormaalien kykyjen tyyssija. Siellä on viisi aistia, jotka ovat ulkoisten aistiemme herkempiä vastineita: sisäinen näkökyky (selvänäkö), sisäinen kuulemiskyky (selväkuuloisuus), sisäinen hajuaisti, makuaisti ja kosketusaisti.

Echardt Tolle opettaa läsnä olevalle hetkelle antautumista ja kärsimysten päättymistä, joka on Buddhan määritelmä valaistumiselle.

Olemme tuolloin tietoisia Olemisesta, joka on osa meidän sisimpää olemustamme ja kaikkien elämänmuotojen tuolla puolen. Kun mielemme (egomme) on hiljaa, voimme tulla siitä tietoisiksi ja kykenemme elämään pysyvästi sisäisen rauhan tilassa. Jotta se onnistuu, meidän on ymmärrettävä, ettemme ole mielemme. Aina kun tunnemme olevamme parempi tai huonompi kuin joku muu, egomme tekee työtään. Kun haluamme tuntea mielemme, antaa kehomme siitä aina totuudenmukaisen peilikuvan. Siksi Tolle kehottaa meitä tarkkailemaan emootioitamme ja tuntemaan ne kehossamme. Kun mielemme löytää yhteyden Kaikkein Korkeimpaan viisauteen, rakkauteen ja älyyn, kykenee se palvelemaan jotain meitä paljon suurempaa.

Tee kuukauden ajan seuraava harjoitus ja tarkkaile todellisia muutoksia: 

 • Mitä asioita ihmiset eivät sinulle mielestäsi anna? Arvostusta, rakkautta, ylistystä, kiitosta, kehuja..
 • Anna sitä heille. 
 • Vaikka saatat ajatella, ettei sinussa ole sitä, käyttäydy siten kuin sinussa olisi, ja alat ilmentää näitä ominaisuuksia.
 • Kun olet alkanut antaa, sinulle annetaan.
 • Et voi saada muuta kuin mitä annat. Ulosvirtaus määrittää sisäänvirtauksen. 
 • Tulet näin tietoiseksi, että sinulla on jo kaikki se, mitä luulet ihmisten kieltäytyvän antamasta sinulle.

Ylempään tietoiseen mieleemme eli sieluumme tai jumalaiseen mieleemme voimme saada yhteyden mietiskelyn ja meditaation kautta, samoin kuin unien, päiväkirjojen kirjoittamisen avulla ja tietysti täysin intuitiivisesti. Tällä alueella syntyvät epäitsekkäät tunteet ja ajatukset, jotka johtavat henkiseen tietoisuuteen. Kannattaa huomioida, että ennen kuin saamme yhteyden jumalalliseen mieleemme, täytyy meidän tehdä omat kotityömme: kohdata oppiläksymme ja omat varjomme ja tehdä muutoksia toiminnassamme ja elämässämme. 

Avaa aistisi ja ole läsnä hetkessä, joka on.
Irrottaudu egomielesi tarinoinnista, menneen ja tulevan ongelmien vatvomisesta.
Mennyt on harhaa, tuleva on harhaa.
Ainoa mitä on, on tämä hetki.
Mielesi rauhoittuu.

Lähde: Näkymättömän Kosketus (2013), Marjaana Will-Vidlund