(Lukuaika n 3 min)

Ikääntyessä huomaan kiinnostuvani aiheista, jotka nuorena eivät kiinnostaneet oikeastaan millään tavalla. Näihin kuuluvat esimerkiksi omat sukujuuret ja onnellisuus. Tähän viimeksi mainittuun teemaan tutustuessani löysin tutkijan, kouluttajan ja kirjailijan Dan Buettnerin.

Blue Zones – Siniset vyöhykkeet

Buettner loi termin Blue Zones – Siniset Vyöhykkeet vuonna 2005, jolloin hän julkaisi National Geographic – lehdessä artikkelin “Pitkän iän salaisuudet”. 

Nämä siniset vyöhykkeet ovat maapallolla alueita, joissa ihmiset elävät paljon keskimääräistä pidempään.

Buettner tutki näitä alueita Minnesotan yliopiston Ikääntymisen laitoksen johtajan Robert Kanen kanssa ja löysi maapallolta viisi geografista aluetta, joissa eletään pidempään kuin muualla ja joissa ihmiset sairastavat vähemmän perinteisesti tappavia sairauksia. Näitä 100-vuotiaiden ja terveempien ihmisten paikkoja ovat:

 • Japanin Okinawa,
 • Italian Sardinia,
 • Costa Rican Nicoya,
 • Loma Linda USAn Kalifornia ja
 • Kreikan Icaria.

Buettner löysi näillä Sinisillä vyöhykkeillä asuvilta ihmisiltä yhteisiä tekijöitä elämäntavoissaan, jotka selkeästi vaikuttavat heidän pitkäikäisyyteensä. Buettner listaa seuraavat yhdeksän yhteistä tekijää, joista voimme ottaa oppia näiden Sinisten vyöhykkeiden alueiden elämäntavoista:

 • Kohtuullinen ja säännöllinen fyysinen aktiivisuus
 • Elämäntarkoituksen löytäminenIki
 • Stressin vähentäminen
 • Kohtuullinen määrä kaloreita ruokavaliossa
 • Kasvisruokavalio
 • Kohtuullinen alkoholin, erityisesti viinin, käyttö
 • Henkisyys tai uskonnollisuus elämässä
 • Perhe-elämään sitoutuminen
 • Sosiaaliseen elämään sitoutuminen

Vain tekevä tahtoo elää satavuotiaaksi. – Japanilainen sananlasku

Meditaatio

Ikigai ja Okinawa

Löydettyäni Siniset vyöhykkeet kiinnostuin Ikigaista ja Okinawasta. Ikigai on japanilainen käsite, joka voidaan kääntää tekemisen iloksi tai elämäniloksi ja elämäntarkoitukseksi.

Ranskalaiset kutsuvat tätä samaa Raison d’être eli olemisen tarkoitus. Meillä kaikilla on oma Ikigaimme, joka edellyttää itsetutkintaa.

Ikigai on syy nousta aamulla ylös sängystä.

Ikigai on yksi selitys japanilaisten pitkäikäisyydelle, erityisesti juuri Okinawan saarella. Suosittelen kaikkia kiinnostuneita lukemaan Hector Garcian ja Francesc Mirallesin kirjan Ikigai (Gummerus, 2016).

On kuitenkin aika erikoista, että pitkäikäisyys on keskittynyt juuri tälle saarella, jolla 200.000 ihmistä sai surmansa toisen maailmansodan lopussa – vai onko?

Okinawan saarella ja erityisesti sen 3.000 asukkaan Ogimin pikkukylässä asuu enemmän 100-vuotiaita asukkaita kohden kuin missään muualla maailmassa. Okinawalaisten pitkäikäisyyteen vaikuttaa Ikigain lisäksi yksinkertainen ulkoilmaelämä, vihreä tee, subtrooppinen ilmasto (= sama keskilämpötila kuin Havaijilla) ja ruokavalio. Seudulla kasvaa shikuwasa, Okinawan sitruuna, jota pidetään erityisen voimallisena antioksidanttina.

Okinawalaiset eivät ole maailmansodan aikaisille miehittäjilleen katkeria. Paikallinen ilmaisu Ichariba chode kertoo tästä asenteesta:

Kohtele kaikkia kuin he olisivat veljiäsi, vaikka tapaisit heidät ensimmäisen kerran.

Yksi ogimilaisten salaisuuksista on yhteisöllisyys. Siellä pienetkin lapset oppivat auttamaan toisia ihmisiä osallistumaan talkoisiin, yuimaaruun. He vaalivat ystävyyssuhteita. Heillä on kevyt ruokavalio. Riittävä lepo ja kevyt liikunta varmistavat terveyttä. Kaiken ydin on kuitenkin Ikigai, elämänilo.

Ikigain 10 neuvoa

Tässä sinulle Ikigain 10 neuvoa Ogimin viisailta vanhuksilta:

 1. Älä jää eläkkeelle, vaan pidä itsesi toimeliaana.
  Pidä kiinni rakastamistasi asioista. Tee jotain arvokasta. Kehitä itseäsi. Ole hyödyksi ja avuksi muille.
 2. Ota rauhallisesti.
  Hiljaa hyvää tulee. Unohda kiire ja elämä saa uuden ulottuvuuden.
 3. Älä syö itseäsi täyteen.
  Ruoankin suhteen vähemmän on enemmän. Jos haluaa pysyä pitkään terveenä, syöminen pitää lopettaa, ennen kuin vatsa on täysi.
 4. Vietä aikaa ystävien kanssa.
  Ystävät ovat ihmelääke. Keskustele ja kuuntele. Pyydä neuvoa, jaa ajatuksia, unelmoi.
 5. Hoida itsesi kuntoon seuraaviin syntymäpäiviisi mennessä.
  Vierivä kivi ei sammaloidu. Liiku. Liikkuessa elimistö erittää hyvää oloa ja vointia tuottavia hormoneja.
 6. Hymyile
  Ole ystävällinen. Näe epäkohdat, mutta muista, mikä etuoikeus on saada elää maapallolla juuri nyt.
 7. Mene luontoon.
  Lataa akkuja säännöllisillä luontoretkillä.
 8. Ole kiitollinen.
  Kiitä esi-isiäsi. Kiitä luontoa, joka antaa ilmaa ja ravitsee. Kiitä elämänkumppaneitasi ja kaikkea, mikä valaisee arkeasi ja tekee sinut onnelliseksi. Omista jokaisena päivänä pieni hetki kiitollisuudelle.
 9. Elä tässä hetkessä.
  Älä murehdi mennyttä. Älä pelkää tulevaa. Sinulla on vain tämä päivä. Käytä se parhaalla mahdollisella tavalla, jotta voit myöhemmin muistella sitä iloisena.
 10. Seuraa omaa Ikigaitasi.
  Sinussa on intohimo, oma ainutlaatuinen lahja, joka tuo merkityksellisyyttä elämääsi ja kannustaa sinua antamaan aina kaikkesi.

Ehdotukseni aiheen jatkotyöstämiselle

 • Mikä tai mitkä Ogimin viisaiden vanhusten neuvot sinulla on jo hallussa?
 • Mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota? Valitse yksi ja tee siihen sopivat askelmerkit.
 • Jaa mielellään onnellisuuteen liittyviä ajatuksiasi ja viisauksiasi ystäviesi kanssa ja myös tämän blogin alapuolella. Kiitos!

Toivotan onnellisuutta ja kaikkea parasta elämääsi juuri nyt!
Rakkaudella, Marjaana

PS. Artikkeli on julkaistu v 2020 Sielunpeili -lehdessä Marjaanan Pyhät Paikat -kolumnissa.