Huom! Tämä on keskipitkä artikkeli. Lukuaika noin 5 minuuttia.

Maailma on uuden kynnyksellä ja muutoksen myllerryksissä. Tapahtuneet muutokset yhteiskunnissa kieltoineen ja rajoituksineen olivat jotakuinkin ennakoimattomia. 

Ihmiskunta on kuitenkin ns. polttanut piippua molemmista päistä. Se on näkynyt ilmastonmuutoksena, vesien saastumisena, geneettisinä manipulaatioina jne. Tässä mielessä nyt käsillä oleva muutos oli täysin ennakoitavissa.

Monelle tämä on erityisesti työelämään liittyvien muutosten johdosta merkinnyt (pakollista) tutustumista omaan sisäiseen maailmaansa. Nämä kysymykset voivat risteillä monen päässä:

 • Mitä haluan työltäni ja elämältä ylipäänsä? Mitä elämä haluaa minulta? Miten voin auttaa maailmaa?
 • Mistä nämä ajatukset tulevat? Mikä tämä negatiivinen tunnetila on? Miksi pelkään? 
 • Mitä teen nyt? Mitä voisin tehdä sydämeni toiveista käsin? Kuka estää minua tekemästä tätä muutosta elämässäni? Jne.

Sinulla ja jokaisella meillä on avaimet muutokseen omissa käsissämme. Sinä päätät, mitä ajattelet ja tunnet. Sinä päätät, millainen on asenteesi ja suhtautumisesi. Sinä valitset joko sisäisen rauhan tai kriisin. 

– Marjaana WV

Oma muutostyö on tehtävä ensin itsessämme. Sen jälkeen maailma muuttuu. Kaikki heijastuu ulkopuolella elämässämme. 

Kansakunnat ovat nyt kotimaissaan ja ihmiset istuvat omissa kodeissaan. Olemme päässeet viettämään aikaa (viimein) koteihimme. Olen siksi koonnut tähän kolumniin ehdotuksia ja vinkkejä fyysisen kodin puhdistamiseen ja kodin energioiden kohottamiseen. Näin voit kutsua kotiisi – ja elämääsi – uusia alkuja. Tämä on linjassa Vastu shastran perusperiaatteiden kanssa:

Jos haluat uutta, hyvää muutosta elämääsi ja että energiat kiertävät kodissasi ja viihdyt siellä, siivoa ja pidä kotisi aina puhtaana. Pidä tietoisesti tilaa uudelle.

Minulle koti on kaikkein tärkein paikka maailmassa. Se on kuin temppeli tai pyhättö, jossa saan olla rauhassa. Koti edustaa energianäkökulmasta fyysistä kehoamme, mieltämme ja henkeämme. Kodissamme vallitsee näiden energioiden välinen yhteys.

Sen vuoksi onkin tärkeää tuntea olonsa kotoisaksi juuri kotiympäristössä. Ja toisaalta on hyvä nähdä myös, miten sisäinen heijastaa ulkoista: kun meillä on sisäisesti hyvä olo ja rauha, heijastuu se myös ympäristöömme ja kotiimme.

Saatat haluta luoda uudenlaisen kotiympäristön tai tehdä siellä muutoksia. Todennäköisesti haluat myös luoda ja tuoda elämääsi uudenlaista sykettä ja energiaa. Minulla on tarve luoda säännöllisesti uutta. Tämä tarve on kasvanut massiivisesti nyt koronapandemian myötä. Olen vuosien varrella kokemuksesta havainnut, että paras tapa aloittaa on omasta kodista. Pyrin tietoisesti näillä seuraavilla keinoilla tekemään kodistani pyhän paikan.

Kaiken a ja o: fyysinen puhtaus

Ennen minkään muun tekemistä: oman kodin fyysinen siivoaminen on tärkeää. Imuroi, tamppaa matot, pyyhi pölyt, siivoa kaapit, heitä kaikki todellinen rikkimennyt roina pois, kierrätä kaikki mahdollinen, jaa hyväntekeväisyyteen ja anna kavereille. Hankkiudu eroon kaikesta, mitä et käytä.

Sisareni osti robotti-imurin, joka imuroi joka päivä hiljaisesti kodin puhtaaksi. Harkitsen itse samaa.

Tee näin kaikelle, mikä ei enää sydämestäsi käsin tunnu palvelevan sinua tai tehtävääsi. Olen itse ollut tässä kohtaa ”armoton”, sillä on vaikea luoda uutta, jollei kykene luopumaan vanhasta. 

Jollet ole vielä tutustunut, lainaa Marie Kondōn kirjoittama kirja ”KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika”. Saat varmasti ideoita, inspiraatiota ja saatat innostua konmarituksesta. Kun puhuin taannoin tästä äitini kanssa, sanoin hänelle, että.. ”olet tainnut elää Japanissa, olet koko elämäsi tehnyt juuri noin, ei mitään ylimääräistä, siisteiksi viikatut vaatepinotkin!”

Laitan välillä nurkkiin yön yli lepäämään merisuolakiteitä. Ne imevät itseensä raskaampia energioita. Pesuveteen voi lisätä aromaterapeuttista öljyä. Ihana tuoksu!

Seuraavaksi: Puuteroi kotisi

Kun kodissa on fyysisesti puhdasta, teen säännöllisen ”puuteroinnin”. Kutsun puuteroinniksi sitä, kun puhdistan kodin näkymättömiä energioita.

Tähän tarkoitukseen voi käyttää salviaa. Voit sytyttää tätä tarkoitusta varten tehdyn salvianipun ja tuprutella salvian tuoksua ympäri kotia.

Koen itse salvian tuoksun aika voimakkaaksi ja käytänkin siksi luonnollisia suitsukkeita, kuten esimerkiksi santelipuuta tai ruusua, joita tuon usein maailmalta kotiin tuliaisena. Niitä polttelen suitsukerasiasta.

Välillä suihkuttelen ihastuttavia huonetuoksuja kaikkialle. Ruusu on kestosuosikkini.

Joskus päätän puuteroinnin tiibetiläisen maljan soittamiseen. Myös lapsenlapsemme tykkäävät soittaa sitä. Äänen värähtelyt ovat valtavan voimallisia niin fyysisesti, mentaalisesti kuin henkisesti.

Kolmanneksi: Hyödynnä ikivanhoja periaatteita

Noin 20 vuotta sitten ystävättäreni valmistui Fengshui –konsultiksi. Hän teki meille kodissamme konsultaation ikivanhaan Fengshui tietoon ja traditioon perustuen. Olen pyrkinyt noudattamaan näitä periaatteita parhaan kykyni mukaan, tuonnempana yhdistämällä myös Vastu Shastraan.

Yksi keskeisiä perusperiaatteita liittyy elementtien ja ilmansuuntien tasapainottamiseen kodissa. Tässä on joitain helppoja vinkkejäpäästä irti rikkoutuneesta ja käyttämättömästä tavarasta, jotka olen kokenut hyödylliseksi vuosien saatossa:

 • mahdollisimman paljon luonnonvaloa kotiin
 • huoneen energiavirtojen tulisi virrata mahdollisimman vapaasti, ts. huonekalut eivät saisi olla niiden tiellä 
 • huonekalujen, erityisesti pöytien kulmien tulisi olla pyöreitä, jotta energia on pehmeää ja lempeää
 • rikkinäiset esineet sisältävät rikkinäistä energiaa eli kaikki rikkoontunut poistetaan kodista
 • työpöydän takaa on suora näkymä ovelle eli ei saisi istua selkä oveen päin
 • makuuhuoneen sänky ei saisi olla ovea vastapäätä ja yöpöytien tavaroita kuten lamppuja tulisi olla tasapainoisesti (eli molemmilla pöydillä)
 • huoneita, joissa on vettä kuten WC ja kodinhoitohuone, tasapainotetaan vihreillä kasveilla, puulla ja kivillä
 • aseta eteiseen kauneutta ja runsautta, ja esim. runsauden symboliksi Lakshmi jumalatar tai Ganesha – näin toivotat tervetulleeksi ja sallit runsauden virrata kotiisi ja elämääsi.

Ja lopuksi: Tee kodistasi temppelimäinen pyhä tila

Käy läpi jokaisen huoneen tarkoitus. Mikä on jokaisen huoneen teema ja tarkoitus? Edistävätkö esineet ja huonekalut tätä tarkoitusta? Jos huoneella on useampi käyttötarkoitus, sitä tärkeämpää, että tavarat ovat järjestyksessä ja oikeilla paikoilla.

Tarkkaile sisustustasi. Järjestele kuvia, pikkutavaroita ja huonekaluja uudelleen. Varmista, että huonekalujen ja huoneiden värit vastaavat tätä hetkeä. 

Muista myös, että kotisi maalauksilla, valokuvilla ja kaikella kuvataiteella on valtavan suuri psykologinen ja syvällinen vaikutus sinuun. Tunnustele, miltä niissä olevat värit ja ihmiset saavat tuntemaan. Varmista, että ne sopivat tilaan, jossa ne ovat esillä.

Muista myös, että kotisi merkitys voima- ja pyhänä paikkana vahvistuu, kun ympäröit itsesi sinulle merkittävillä tavaroilla. Valitse kotiisi harmoniaa vahvistavia värejä ja esineitä.

Minulla on joitakin suuria kristalleja kotona. Kristalleilla on tietoisuus ja valtavasti healing-ominaisuuksia, ja ne ovat myös erittäin kauniita sisustuksessa. Kirkkaat kristallit toimivat myös erityisen hyvin tietokoneiden ja muiden digiaikaan kuuluvien laitteiden läheisyydessä. Ruusukvartsit ovat oivallisia molemmille yöpöydille. Kotitoimistoon voit asettaa sitriinin, joka tuo runsautta ja vaurautta.

Luonnolla on parantava ja puhdistava voima, joten tuo luonto sisälle kotiisi viherkasvien avulla.

Luo kotiisi myös alttari, jolle asetat suitsukkeita, kristalleja, ikoneja, jumaluuksia, valokuvia yms. sinulle arvokkaina pitämiäsi asioita. Meditoi ja mietiskele sen lähellä.

Kodin keskustan, jota kutsutaan Vastussa sanskritinkielellä Brahmastan, tulisi säilyä tyhjänä. Näin energiat kiertävät kodissa vapaasti.

Tee näin kodistasi sinulle pyhä paikka, jossa voit ladata akkujasi ja jossa energiat virtaavat vapaasti. Näin luot samalla elämääsi uusia alkuja.

Pohdintaa

 • Miten sinä teet kodissasi fyysistä ja energiasiivousta? 
 • Mitä konsteja sinulla on käytössäsi? 
 • Mitä ylläolevasta voisit hyödyntää?

Iloa energiajärjestelyihin kodissasi, pyhässä paikassasi!

Marjaana WV ღ

Julkaistu: Sielunpeili nr 3 / 2020, Pyhät Paikat -kolumni / Marjaana Will-Vidlund